Festival

Este anul în care ne gândim mai mult la orașul care crește în jurul nostru. Este vara pe care o petrecem afară, pe străduțe umbrite, în parcuri și grădini liniștite, în care ne legănăm în hamace, în care descoperim ce ne place, în care ne întindem pe iarba pe care am pășit atent, cu picioarele goale. Este luna în care sărbătorim vacanța și speranța că întreaga lume va fi curată și colorată ca un hohot de râs al unui copil fără griji.

Sunt zilele în care Teatrul Ion Creangă a pregătit Festivalul Amintiri din Copilărie, un festival cât un carnaval, cu prieteni care sosesc de pe patru continente, cu grozăvii pregătite și aranjate pentru visători cu capul în nori și exploratori scotocitori. E momentul să călătorim prin poveștile din Parcul Tineretului și să ajungem până în lună, e timpul să ne bucurăm împreună!
 

 

Programul celei de-a V-a ediții a Festivalului Amintiri din Copilărie (15-17 iunie / Parcul Tineretului) reunește o mulțime de evenimente și activități surprinzătoare. Timp de trei zile scena colorată găzduiește producții și concerte dedicate spectatorilor de toate vârstele, iar în spațiile amenajate în jurul acesteia au loc ateliere, lecturi și demonstrații din cele mai interesante. Mimi și statui vivante colorează aleile, iar instalațiile sunt adevărate provocări pentru tinerii exploratori.

Pornind de la Intrarea Șincai, parcul este transformat într-un loc de joacă inedit și provocator: șotronul-maraton cu peste 1100 de pași marchează drumul până la Tamburul uriaș, Peretele cu pixeli și alte instalații proiectate de arhitecții de la The Poster, care semnează design-ul scenografic și de instalații al acestei ediții.

În 2018, în premieră, Festivalul Amintiri din Copilărie găzduiește două instalații din străinătate: „Cu capul în nori” – un spațiu delicat, pentru visători, creat de Michal Svironi (Israel) și „Marele Labirint” – 400 m2 de coridoare și enigme concepute de Compania Itinerània (Spania).

După ce au călătorit în toată lumea, sosesc de departe și clovni, muzicieni, actori și acrobați. Printre musafiri se numără trupe și companii din Columbia (Compania Aainjaa), Danemarca (Teatrul Paolo Nani), Italia (La Sbrindola) și Spania (Karcocha și Compania Osadia). Acestora li se adaugă îndrăgitul duo româno-australian format din Dr. Bubble și Milkshake, dar și artiști locali care animă programul la scenă cu spectacole de teatru și ventrilocie, demonstrații de dans și concerte.

Diferite zone din vecinătatea scenei amplasate în Parcul Tineretului se transformă în centre de activități: Poienița cu Ateliere este spațiul micilor artiști și meșteșugari îndemânatici, Cortul Poveștilor găzduiește lecturi și întâlniri cu autorii preferați, Cortul Transformărilor distractive este pregătit pentru cei care nu se tem de o schimbare și își doresc să facă parte din alaiul de carnaval, iar zonele de relaxare și cochetul food court asigură reîncărcarea bateriilor, pentru zile pline de energie.
 
 

Teatrul Ion Creangă

În urmă cu mai bine de 50 de ani, Harap Alb, primul personaj care a păşit pe scena Teatrului Ion Creangă, a deschis porţile fermecate ale universului poveştilor copilăriei, invitând publicul bucureştean să pătrundă în lumea plină de candoare a artelor spectacolului pentru copii. De atunci, mii de reprezentaţii de succes, sute de programe şi proiecte, zeci de turnee desfăşurate în lumea întreagă au transformat Teatrul Ion Creangă într-una dintre cele mai prestigioase instituţii de spectacol din ţară, într-un teatru pentru întreaga familie, dedicat comunităţii.

Anual, peste 50.000 de spectatori vizionează spectacolele teatrului (de la teatru non-verbal la basme muzicale, de la clovnerie la dans contemporan), instituția propunându-și ca toate producțiile sale să reprezinte întâlniri relevante între micii spectatori şi artele spectacolului, experiențe semnificative, menite să inspire, să bucure și să îndemne la reflecție.

Echipa

director festival: Lucian Ghimiși
coordonator economic: Liliana Măndilă
coordonator tehnic: Manuela Răduț
coordonator administrativ: Gabriel Iencek
coordonatori program & comunicare: Anca Scurtu, Alina Dobrinescu, Corina Petrache, Daniela Florea, Ioana Alexandru, Magda Coroiu
 
coordonatori producție și logistică: Florin Scarlat, Raluca Vasilescu, Florin Perju
asistenți producție: Marius Scarlat, Ionuț Leopea, Alexandru Serotencu, Ilie Nistor
consilieri juridici: Claudia Nicoleta Popa, Alexandru Făină, Gabriela Berezonschi
coordonator financiar: Cristina Banciu | resurse umane: Oana Agarici
achiziții: Mădălina Iacob | secretariat: Mariana Suciu

coordonatori aminTEAM - echipa de voluntari: Ana Scărlătescu, Anda Petrache
 
design ambiental, scenografic şi de instalaţii: The Poster
ilustraţii și graphic design: Ioana Șopov
 
Și întreaga echipă tehnică și administrativă a Teatrului Ion Creangă.